Gezonder Nu
Image default
Organisaties

Is geregistreerd partnerschap een goede optie?

Is geregistreerd partnerschap een goede optie?

Op het moment dat je in een relatie zit, is het soms nodig om een volgende stap te zetten. Op het moment dat je dit wilt doen, zijn er verschillende mogelijkheden om hiermee te beginnen. Veel mensen kiezen er dan voor om te gaan trouwen. Als je dit niets vindt, kan het echter ook een goede optie zijn om voor een geregistreerd partnerschap te gaan. Er zijn veel mensen die niet zo goed weten wat dit precies is. Dit komt omdat dit soms ook lastig is om te weten. Aangezien dit lastig kan zijn, gaan we in dit artikel kijken of geregistreerd partnerschap een goede optie is. 

Wat is geregistreerd partnerschap?

Als eerste is het belangrijk om te weten wat geregistreerd partnerschap is. Het is namelijk een vorm van trouwen. Het voordeel geregistreerd partnerschap is dat je trouwt volgens een soort contract. In de meeste gevallen is het met een geregistreerd partnerschap ook mogelijk om dit weer op te zeggen zonder naar een rechter te hoeven gaan. Verder hoef je hier geen groot feest voor te geven. Zo kun je gewoon een cadeau geregistreerd partnerschap aan elkaar geven en het hiermee vieren. Dit kan ook erg leuk zijn. 

Geregisteerd partnerschap als je kinderen hebt

Op het moment dat je voor een geregistreerd partnerschap gaat en je minderjarige kinderen hebt, gelden er een aantal andere regels. Dit heeft ermee te maken dat kinderen zekerheid nodig hebben. Op het moment dat je voor een geregistreerd partnerschap gaat en je kinderen hebt, is het daarom niet mogelijk om zonder de rechter uit elkaar te gaan. Verder ben je ook direct verplicht om alimentatie te betalen. 

Na een tijdje ben je vaak samen bezig met kinderen. Op het moment dat je kinderen krijgt samen, is het natuurlijk wel zo prettig om allebei gezag te hebben. Bij een geregistreerd partnerschap is dit het geval. Dit komt omdat je dan direct beide als ouder gezag krijgt. Hiervoor hoef je niet eerst naar de gemeente toe. Op het moment dat je hier wat meer zekerheid over wilt hebben, kan dit erg prettig zijn om voor te gaan. 

Het geld bij een geregistreerd partnerschap

Op het moment dat je geregistreerd partner bent, zijn er ook een aantal afspraken over het geld die gemaakt worden. Zo is het als eerste de bedoeling dat je beide als je pensioen opbouwt dat de ander hier ook recht op heeft. Dit houdt in dat je beide voor elkaar aan het sparen bent met het pensioen. 

Ook bij het overlijden van de ander ben je direct de erfgenaam. Dit zorgt ervoor dat je zelf ervoor kan zorgen dat het testament goed gaat verlopen. Aangezien je partner vaak het beste weet wat je wilt als je overlijdt, is het natuurlijk prettig om te weten dat deze dat voor je kan regelen. Als je ervoor kiest om geregistreerd partner te worden, is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Voor veel mensen geeft dit ook iets meer zekerheid.