Gezonder Nu
Image default
Tandheelkunde

Orthodontie Hoofddorp: Belangrijke weetjes over beugels

Er wordt beweerd dat beugelen de beste oplossing is bij orthodontische problemen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Behalve dat beugelen dankzij de moderne methoden voor bepaalden trendy is geworden, welke andere voor de hand liggende voordelen levert het op? Doet het pijn? Bij de orthodontie Hoofddorp weten ze dat u met enkele vragen zit en ja die kunnen best wel door de beugel.

Op het eerste gezicht lijkt het aanbrengen van een beugel misschien pijnlijk. Het plaatsen van een beugel kan voor sommigen daarom een ontmoedigende ervaring lijken. Maar met de juiste informatie en advies kan het dragen van een tandheelkundige beugel net een rustgevende wandeling in het park zijn! Lees hieronder interessante weetjes over beugels dragen.

Beugels = meer dan mode

Voor velen die een beugel laten plaatsen, is het natuurlijk meer dan mode. Bij de orthodontie zorgen ze er inderdaad voor dat u een perfecte glimlach krijgt, maar beugels corrigeren meer dan alleen uw uiterlijk.

Al bij het eerste consult wordt uw kaakbot en -uitlijning onderzocht, omdat uw tanden uw beet beïnvloeden. Problemen met uw beet kunnen leiden tot TMJ-gerelateerde hoofdpijn en kauwproblemen als ze onbehandeld blijven. Nog een ander probleem dat een beugel verhelpt of corrigeert, is het spraakgebrek. Ernstig verkeerd uitgelijnde tanden kunnen uw uitspraak op bepaalde letters beïnvloeden.

Kosten variëren

Als u meteen een kostenplaatje wilt, moet u jammer genoeg nog even doorbijten, want er is er geen vast antwoord hierop. De prijzen verschillen binnen elke tandartspraktijk en zijn afhankelijk van enkele factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het gewicht van uw geval en uw specifieke diagnose.
  • De gekozen beugel (afneembare aligners, standaard metalen of onzichtbare beugels).

Wat volgens tandheelkundigen wel vaker het geval is, is dat beugels niet bepaald als goedkoop worden ervaren. Over het algemeen kosten ze tussen € 2000 en € 3000. De werkelijke prijs is echter afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

De behandeltijd verschilt

De gemiddelde behandeltijd bij het dragen van een beugel of aligners duurt 2 jaar.  De duur van een beugel of aligners hangt verder niet alleen af van uw behandelingsbehoeften, maar ook van uw “gedrag”. Patiënten met orthodontische apparaten hebben bijvoorbeeld regelmatige tandheelkundige zorg nodig, want alleen zo kan de orthodontist de groei controleren. De therapietrouw van de patiënt is dus heel belangrijk. Sla geen enkel afspraak over!

Goede mondverzorging

Houdt uw beugel schoon! Het is van belang een goede mondhygiëne te behouden, omdat dit het succes van de behandeling grotendeels bepaalt. Het advies is om uw tanden te spoelen, regelmatig te poetsen en te flossen. Als u zich niet hieraan houdt, loopt u risico op enkele onprettige ervaringen zoals permanente vlekken op uw tanden, pijnlijke tandvleesaandoeningen, tandbederf of gaatjes die uw beugel kunnen beschadigen.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Sla etenswaren over die uw beugel kunnen beschadigen zoals gummies (kleverigheid kan uw beugels of draden meteen afhalen), rauwe groenten (zitten makkelijk vast in uw tanden), frisdrank (zit vol met suiker en beschadigt de gezondheid en het uiterlijk van uw tanden). U zult echter vast wel trek hebben in een van deze voedingsmiddelen. Het advies is dan om meteen na het eten of drinken de mond te reinigen.

Zorg er dus altijd voor dat u het advies en de aanbevelingen van de orthodontist opvolgt en gezonde gewoonten blijft aanhouden. Op die manier wordt het dragen van een beugel een prettige en helemaal geen problematische ervaring!

 

https://tandartsmondain.nl/