Gezonder Nu
Image default
Beroepen

Hoe werkt een professionele podotherapeut?

Loop je al een tijdje met pijnklachten waarvan je niet precies weet wat de oorzaak is? Vaak kan pijn zich op bepaalde plaatsen manifesteren, zoals in je nek of onderrug, terwijl de oorzaak heel ergens anders te vinden is. In de praktijk van de podotherapeut Zaandam weten de specialisten inmiddels dat veel van die pijnklachten vaak veroorzaakt worden door, of verband houden met, je voeten.

Wat voor klachten behandelt een podotherapeut?

Juist omdat zoveel klachten kunnen ontstaan door een verkeerde loophouding of een verkeerde stand van de voeten, is het niet altijd gemakkelijk te herkennen. Maar om een idee te geven van de verschillende klachten die bij de podotherapeut Zaandam behandeld worden, geven we een korte opsomming. Het kan zijn dat je last hebt van een verschil in lengte tussen je beide benen, je kunt een probleem met je achillespees hebben, platvoeten, hielspoor of zelfs last van likdoorns. In alle gevallen zul je, al dan niet ongemerkt, je houding aanpassen om je lichaam te ontlasten en meer pijn te voorkomen. Maar juist door dat te doen, kunnen de klachten alleen maar verergeren. De podotherapeut Zaandam zal een behandeling aanbieden om de oorzaak van je klachten te achterhalen en deze ook werkelijk op te lossen.

Wat voor soort behandelingen biedt de podotherapeut Zaandam?

Om een goed beeld te krijgen van je klachten, krijg je altijd een intakegesprek met de podotherapeut Zaandam. Tijdens dit gesprek kun je uitleggen wat je klachten zijn. Maar de podotherapeut Zaandam zal ook vragen stellen over je persoonlijke of medische situatie. Want in sommige gevallen zal de oorzaak van de pijn eenvoudig te achterhalen zijn. Als je een sportblessure hebt bijvoorbeeld en precies weet wanneer je de spieren in je voet hebt overbelast. Maar het is ook mogelijk dat de oorzaak van de pijnklachten niet zo voor de hand liggen. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen diabeet zijn of die fanatiek sporten en ongemerkt hun spieren overbelasten. Op basis van dit intakegesprek doet de podotherapeut Zaandam een behandelvoorstel dat uit de volgende elementen kan bestaan.

  • Medical taping. Bij deze behandelvorm zullen de spieren die dit nodig hebben, extra ondersteund worden door speciale elastische tape. Het is niet alleen bedoeld als ondersteuning maar deze kinesiotape bevordert ook genezing via de circulatoire en neurologische systemen;
  • Het opstellen van een schema voor strekoefeningen. Met strekoefeningen kun je de spieren weer soepel maken en daardoor blessures voorkomen. De podotherapeut Zaandam zal zorgen dat je de overbelaste spieren niet forceert, maar juist verstrekt met deze oefeningen;
  • Een medische hulpmiddel als extra ondersteuning. Onder medisch hulpmiddel worden in dit geval podotherapeutische steunzolen verstaan. Dit is uiteraard niet voor iedereen bestemd, maar vooral voor mensen die hulp nodig hebben bij het corrigeren van de stand van de voeten. Of om de manier van lopen te veranderen, waardoor de pijnklachten af kunnen nemen. Deze steunzolen kunnen ook in speciaal aangepast schoeisel worden aangebracht.

Afhankelijk van de aard en oorzaak van je klachten, is het mogelijk dat de podotherapeut Zaandam een combinatie van deze genoemde behandelingen aanraadt. Je kunt een afspraak maken na doorverwijzing door je huisarts. Maar een behandeling zonder doorverwijzing is ook mogelijk bij podotherapeut Zaandam.