Gezonder Nu
Image default
Alternatief

Meten is weten, maar waarom niet zelf meten?

Tegenwoordig zijn er een heleboel testen op de markt, om uit te zoeken of het goed gaat met je gezondheid. Natuurlijk is dat een mooie ontwikkeling. Maar er kleven ook wel een aantal nadelen aan. Hoe maak je nu optimaal gebruik van zelftesten? Lees het hier.

Gebruik een zelftest niet als vervanging

Een zelftest is geen vervanging van reguliere testen. Natuurlijk is het bijvoorbeeld handig dat er sinds COVID-19 zelftesten zijn, maar wil je zekerheid? Dan is een test bij de GGD van belang. Wel is het zo dat je misschien geen zin hebt om de GGD overmatig te belasten. Houd vooral dan in de gaten dat je geen ernstige klachten krijgt en neem de quarantaine adviezen van het RIVM ter harte. Naast deze testen zijn er natuurlijk ook nog een hoop andere testen, waarbij je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe ga je daar nu mee om?

Lees goed wat er staat in een taal die je verstaat

Een zelftest kan natuurlijk alleen goed werken als je goed begrijpt wat er getest wordt en hoe je dit precies moet doen. Kun je geen Engels en lees je iets over bijvoorbeeld ‘soa test kopen‘? Dan is dat natuurlijk al niet handig als een STDtest. Bovendien als je jezelf op ernstige zaken wil testen dan is een officiële test natuurlijk het beste dat je kan doen. Hier wil je geen risico lopen op een verkeerde uitslag.

Volg je gezonde verstand

Het is natuurlijk makkelijk, afgaan op een zelftest als deze een uitslag heeft waar je blij van wordt. Het is alleen wel belangrijk dat je jouw gezonde verstand blijft volgen. Als je jezelf niet goed voelt of je twijfelt ergens over, zoek dan daarvoor de juiste professionele hulp. Het is prima om alternatieve wegen te bewandelen, maar sluit de reguliere zorg en wetenschap niet uit. Het kan anders nogal eens nare gevolgen hebben.

https://soazelftester.nl/hiv-test/