Gezonder Nu
Image default
Fitness

Weight gainer vs. mass gainer – wat zijn de verschillen?

Het gebruik van een weight gainer is nog altijd mateloos populair onder veel sporters. Nu is het alleen wel zo dat we zien dat er veel onduidelijkheid bestaat over dit supplement. Zo zijn er veel mensen die denken dat een weight gainer hetzelfde is als een mass gainer. Dit is alleen niet het geval. Sterker nog, dit zijn eigenlijk twee verschillende soorten supplementen. Omdat we de onduidelijkheid voor eens en voor altijd de wereld uit willen helpen hebben we voor jou alles wat je moet weten in dit artikel op een rijtje gezet. Door dit goed door te lezen weet je precies wat de verschillen zijn tussen beide supplementen!

Twee verschillende supplementen – definitie en functie

We gaan je straks meer laten zien over de het antwoord op de vraag in welk geval je beter voor de een en in welk geval je beter voor de ander kunt kiezen. Maar voordat het zover is doen we er verstandig aan om toch even in te zoomen op de functie en definitie van beide supplementen. Hieronder lees je wat een weight gainer en een mass gainer voor middelen zijn:

  • Een weight gainer – laten we beginnen bij een weight gainer. Een weight gainer is bedoeld voor de mensen die nog altijd moeite hebben om aan te komen. De weight gainer is een speciale shake die rijk is aan koolhydraten. Door deze koolhydraten heeft een weight gainer extra calorieën die op hun beurt leiden tot gewichtstoename, ook met een kleine hoeveelheid vettoename. De algemene samenstelling van een weight gainer is hoog in koolhydraten, hoog tot matig in vet en laag in eiwit samen met enkele toegevoegde vitaminen en mineralen. Een portie weight gainer levert gewoonlijk 700 – 1000 kcal, afhankelijk van de shake die je koopt. De weight gainer is met name een veel gekozen optie voor de mensen die aan het bulken zijn voor het sporten en snel moeten aankomen in gewicht.
  • Een mass gainer – goed, dat is een weight gainer, maar wat is een mass gainer dan vraag je je af? Een mass gainer is met name bedoeld voor het realiseren van spiertoename. Over het algemeen zijn ze rijk aan eiwitten, matig aan koolhydraten en arm aan vetten. Omdat ze rijk zijn aan eiwitten zorgen dit soort supplementen voor spieraanwinst en zijn ze geschikt voor mensen die niet heel licht zijn. Gewoonlijk levert een shake je zo’n 450 – 1000 kcal op, al hangt het ook heir af van de shake die je koopt. Soms worden er speciale ingrediënten zoals taurine, choline of spijsverteringsenzymen aan toegevoegd, samen met vitaminen en mineralen. Ben je niet super dun maar wil je wel graag aankomen dan kan een mass gainer een goede optie zijn om voor te gaan.

Wie moet welk supplement kiezen?

De belangrijkste vraag die je op dit moment waarschijnlijk hebt is wat nu het beste is om voor te kiezen. Hoewel we het je hierboven al even kort hebben laten zien is het handig om hier toch wat dieper op in te gaan. Mensen die beschikken over een lage verbranding doen er verstandig aan om een weight gainer te nemen. Dit zijn mensen die ondanks hun aangepaste eetgewoonten niet in staat zijn om aan te komen. Dit kan te wijten zijn aan de hoge stofwisselingssnelheid van het lichaam of een medische aandoening. Dit lichaamstype wordt ook wel “ectomorf” genoemd.

Een mass gainer wordt daarentegen over het algemeen gebruikt voor mensen die hun hoeveelheid spieren willen vergroten. Dus elke sporter of bodybuilder die een gespierd lichaam wil opbouwen met behulp van training en supplementen in een korte tijdspanne, zonder dat hij of zij moeite heeft om aan te komen, kan juist weer voor een mass gainer kiezen. Doordat hier vaak wat minder calorieën in zitten is de kans ook kleiner dat je aankomt in vet. Ben je van nature erg dun dan hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken nu je al een hoge vetverbranding hebt.

Ook een nieuwe shake bestellen?

Als het goed is heb je dankzij dit artikel een beter beeld gekregen over het verschil tussen een weight gainer en een mass gainer. Het is van groot belang dat je goed kijkt wat voor soort shake je koopt voordat je zomaar gaat consumeren. Zoals je wel hebt kunnen zien is het namelijk echt zo dat beide middelen net even op een iets andere manier werken. Door hier op te letten bij je aankoop is de kans een stuk kleiner dat je uiteindelijk een miskoop begaat. Wij raden je zeker aan om ook een kijkje te nemen bij de rest van de blogs op deze site. Hier kan je namelijk nog veel meer vinden wat van belang kan zijn voor de mensen die zo gezond mogelijk door het leven willen gaan!