Gezonder Nu
Image default
Geestelijke gezondheid

Handige tips voor nagelverzorging: Alles wat je moet weten over schimmelnagels en psoriasis

Goede nagelverzorging is essentieel voor gezonde en mooie nagels. Of je nu last hebt van schimmelnagels of psoriasis, het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om je nagels in optimale conditie te houden. In deze blog delen we handige tips en adviezen voor nagelverzorging. Daarnaast lees je alles over schimmelnagels en psoriasis. Leer hoe je deze veelvoorkomende nagelproblemen kunt voorkomen en behandelen, zodat je weer trots kunt zijn op je nagels.

1. Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel bekend als onychomycose, zijn een veelvoorkomende nagelaandoening. Ze worden veroorzaakt door schimmel- of gistinfecties die de nagelplaat binnendringen. Dit leidt tot verkleuring, verdikking en broze nagels. Hier zijn enkele handige tips om schimmelnagels te voorkomen en behandelen:

 • Houd je voeten droog en schoon. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus het is belangrijk om je voeten altijd droog te houden. Droog je voeten goed af na het douchen of zwemmen en draag ademende schoenen en sokken.
 • Gebruik antischimmelproducten. Er zijn verschillende antischimmelproducten beschikbaar in de vorm van crèmes, sprays en nagellakken. Breng deze producten regelmatig aan volgens de instructies om schimmelinfecties te bestrijden en te voorkomen.
 • Knip je nagels kort. Houd je nagels kort en recht afgeknipt. Dit helpt bij het voorkomen van schimmelinfecties en zorgt ervoor dat medicinale producten beter kunnen doordringen.

2. Psoriasis en nagelverzorging

Psoriasis is een chronische huidaandoening die ook de nagels kan aantasten. Psoriasisnagels vertonen vaak putjes, verkleuring en loslating van de nagelplaat. Hier zijn enkele tips om de nagelproblemen geassocieerd met psoriasis te verminderen:

 • Houd je nagels schoon. Houd je nagels goed schoon en vrij van vuil. Gebruik een zachte borstel om eventuele opbouw onder de nagels voorzichtig te verwijderen.
 • Gebruik hydraterende crèmes. Breng regelmatig hydraterende crèmes aan op je nagels en nagelriemen. Dit helpt bij het verminderen van droogheid en broosheid geassocieerd met psoriasisnagels.
 • Bescherm je nagels. Bescherm je nagels tegen beschadiging door het dragen van handschoenen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken of tuinieren. Vermijd ook nagelbijten en het gebruik van agressieve nagellakremovers.

3. Conclusie

Met de juiste nagelverzorging kun je schimmelnagels en psoriasis effectief beheersen. Volg de bovengenoemde tips en adviezen om je nagels gezond en mooi te houden. Vergeet niet dat consistentie en geduld belangrijk zijn bij het behandelen van nagelaandoeningen. Raadpleeg een dermatoloog als je ernstige nagelproblemen ervaart.

4. Veelgestelde vragen

 1. Ja, je kunt schimmelnagels helpen voorkomen door goede hygiëne te handhaven, je voeten droog te houden en antischimmelproducten te gebruiken.
 2. Hoewel natuurlijke remedies zoals tea tree olie en appelazijn enige antibacteriële eigenschappen hebben, is het raadzaam om medische behandelingen te zoeken voor effectieve resultaten.
 3. Nee, psoriasis is geen besmettelijke aandoening. Het is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem.
 4. Hoewel psoriasisnagels niet volledig kunnen genezen, kunnen de symptomen worden verminderd en gecontroleerd met de juiste behandeling en zorg.
 5. Als je ernstige nagelproblemen hebt of als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een professionele diagnose en behandeling.