Gezonder Nu
Image default
Geestelijke gezondheid

Wat doet een psycholoog?

Als je last hebt van psychische klachten, kan een psycholoog in Amstelveen je helpen. Maar wat doet een psycholoog eigenlijk? Een psycholoog is een specialist op het gebied van de menselijke geest en het menselijk gedrag. Deze deskundige kan je helpen om te gaan met psychische klachten. Denk hierbij aan klachten zoals stress, angst, somberheid, slaapproblemen en relatieproblemen. Een psycholoog gebruikt verschillende behandelmethoden, afhankelijk van het soort en de ernst van de klachten. Het doel van deze behandeling is om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Veelvoorkomende psychische klachten

Veelvoorkomende psychische klachten zijn onder andere paniekaanvallen, depressie en burn-out. Als je last hebt van psychische klachten, kun je terecht bij een psycholoog om deze klachten aan te pakken. Invivo Clinics biedt professionele behandelingen aan voor diverse psychische klachten. Het is belangrijk om te weten dat psychische klachten niet alleen over emoties gaan, maar ook over gedachten en gedrag. Vaak gaan deze klachten gepaard met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Een psycholoog kan je helpen om inzicht te krijgen in je klachten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Behandelmethoden die psychologen gebruiken

Als je bij een psycholoog terechtkomt voor behandeling van psychische klachten, dan zijn er verschillende behandelmethoden die psychologen kunnen gebruiken om je te helpen. Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte behandelvorm waarbij je leert om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Daarnaast kan psychodynamische psychotherapie helpen bij het verwerken van onverwerkte emoties uit het verleden. Running therapie is ook een optie, waarbij je tijdens het hardlopen en de natuur kunt gebruiken om te ontspannen en je gedachten te ordenen. Ten slotte bieden sommige psychologen mindfulness programma’s aan om te helpen bij het omgaan met stress en het vergroten van de veerkracht.

Het behandelproces bij een psycholoog

Wanneer je bij een psycholoog terechtkomt voor behandeling van psychische klachten, zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. In dit gesprek zal de psycholoog vragen naar je klachten en achtergrond om zo een goed beeld te krijgen van de situatie en een behandelplan op te stellen. Dit behandelplan kan bestaan uit verschillende behandelmethoden, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Gedurende het behandelproces zal de psycholoog je begeleiden en ondersteunen bij het omgaan met je klachten en samen met jou werken aan het bereiken van oplossingen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat een psycholoog geheimhoudingsplicht heeft en alleen in uitzonderlijke gevallen deze mag doorbreken, bijvoorbeeld bij groot gevaar voor jezelf of je omgeving.

Online therapie mogelijkheden

Online therapie kan een goede optie zijn als je psychische klachten ervaart en niet in staat bent om naar een psycholoog te gaan. Het biedt een flexibele en locatieonafhankelijke manier van therapie waarbij je via een beeldverbinding contact hebt met een psycholoog. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een andere stad woont of als je door omstandigheden niet in staat bent om naar een praktijk te komen. Online therapie is effectief, goedkoper en biedt anonimiteit. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle psychologen online therapie aanbieden. Overleg daarom altijd met je behandelaar of online therapie voor jou een geschikte optie is.

https://invivoclinics.nl/