Gezonder Nu
Image default
Gewichtsverlies

Vitaminen zijn van levensbelang

Het woord zegt het zelf al “vitae” betekent leven. Je lichaam kan zelf gene vitaminen maken dus deze micro voedingsstoffen moeten in je voeding aanwezig zijn. Alleen vitamine K en D worden door je lijf zelf gemaakt. De bacteriën in je darmen, je microbioom maken vitamine K. Met behulp van zonlicht maakt je huid vitamine D aan.

De B-vitaminen, vitamine C, E en A moeten via voeding en je spijsverteringssysteem in je bloedsomloop komen. Dit betekent dat je elke dag voldoende groenten en fruit moeten eten.

Veel vitaminen vind je in vlees, eieren en zuivel. De meeste vegetariërs en veganisten weten dat zij of moeten suppleren met vitaminen of dat zij heel gericht hun dieet moeten samenstellen.

Belangrijk bij het eten van vitaminerijke voeding is de bereidingswijze. Verschillende vitaminen gaan stuk als zij verhit worden. Dus probeer gezonde voeding vers en niet verhit te eten.

De klassieke Nederlandse hap: aardappels, vlees en  groenten heeft veel kritiek ontvangen. Zelfs de bruine volkoren boterham met kaas als lunch en de drie glazen melk van Joris driepinter zijn uit de gratie. Blijkbaar vervangen door fastfood, superfoods, pasta en pizza.

Welk dieet je voorkeur heeft is ieders vrijheid. Maar om voldoende vitaminen binnen te krijgen moet voeding vers en zo onbewerkt mogelijk zijn. Daarnaast is variatie belangrijk. Het hele scala aan vitaminen en de bijbehorende mineralen vind je niet in 1 of 2 groenten en een appel. 

Gezonde tip

Eet dagelijks twee verschillende soorten groenten en twee verschillende soorten fruit. Probeer elke week 1 nieuwe soort. Eet vooral uit het seizoen en als het kan lokaal geproduceerd. Koop groenten en fruit bijvoorbeeld op de markt. Wat in de aanbieding is zijn de “vitaminen” van het seizoen. Duurzaam, goedkoper en gezonder.

De vertering van vitamine

Extra vitaminen slikken als aanvulling of omdat je het nodig hebt is slim besluit. Maar kies wel vitaminen van het juiste soort en in de juiste vorm. Als voorbeeld; wist je dat foliumzuur nauwelijks opgenomen wordt? In nieuwe supplementen vind je daarom de folaat-vorm. Wist je dat magnesium-citraat heel erg warm wordt in je maag? Kies daarom een ander type. Wist je dat time-released vitaminen eigenlijk keihard geslagen tabletten zijn die vaak te laat oplossen? En zo zijn er tientallen misverstanden en ouderwetse supplementen die niet doen wat zij beloven omdat ze slecht of niet worden opgenomen.

Next generation vitaminen 

Aan het begin van deze eeuw werden er nieuwe medicijnen ontwikkeld in een liposomale vorm. Dit betekent dat een medicijn in een minuscuul vetballetje werd geplaatst. Kenmerkend van de techniek is dat de opname extreem goed is. De opname is 5 tot 20 keer hoger in vergelijking met gewone tabletten. Een Nederlandse pionier heeft deze technologie verder ontwikkeld om ook vitaminen in een liposooml te “verpakken”. Liposomale vitaminen worden sneller opgenomen. Het vetbollotje, een dubbele laag fosfolipiden gemaakt uit lecithine, beschermt de vitamine tegen het maagzuur. Het lichaam herkent het bolletje als vet en neemt het op. Alle lichaamscellen zijn ook omhuld met een laagje fosfolipiden, het liposoom “klikt” aan een cel en geeft de vitamine af aan het lichaam. Belangrijke voorwaarde is wel dat het om een dubbele laag fosfolipiden gaat. Een doorbraak in vitaminen-land nu bij Gezondmooislank.nl

https://www.gezondmooislank.nl/