Gezonder Nu
Image default
Gezondheid van vrouwen

Vanaf wanneer is het advies een bh te dragen?

Vanaf wanneer is het advies een bh te dragen?

 

Begin je dochter vragen om een bh, dan is het goed dat je eerst bespreekt wat de belangen van een bh zijn en ook wanneer het daadwerkelijk noodzakelijk is om er eentje te dragen. Vooral in het beginstadium, kan het misschien juist wel tegen je dochter werken wanneer ze een bh draagt, terwijl het nog niet nodig is. Met name tijdens de gymlessen, waar ze zich moeten omkleden, zullen de andere klasgenootjes direct zien of het dragen van een bh noodzakelijk is of dat het wordt gedaan om ‘erbij’ te horen. Dit laatste kan tot vervelende situaties leiden, aangezien kinderen altijd ontzettend eerlijk zijn. Wanneer er dan wordt rond gesproken dat ze een bh draagt, maar nog niet nodig heeft, kan dit enorm vervelend zijn en je dochter gedurende een flinke periode blijven achtervolgen. Dus vraag jij je af, wanneer het tijd is voor een bh? Dan is het goed om onderstaande richtlijn in je achterhoofd te houden.

 

Leeftijd

 

De gemiddelde leeftijd waarop meisjes voor het eerst in aanraking komen met een bh, dat is vaak zo rond hun 11e levensjaar. Uiteraard zijn er ook meiden waarbij het een stukje later gebeurt. De leeftijdsgrens ligt daarom dus ook ergens tussen de 11 en 13 jaar. Vooral op de middelbare school zie je daarin dus ontzettend goed hoe groot het verschil kan zijn tussen een meisje van 11 die nog niks heeft en een meisje van 13 die al serieus begint te puberen. Toch is andersom ook heel goed mogelijk en komt het vaker voor dan je denkt. Probeer er daarom ook goed met je dochter(s) over te praten, dat de leeftijd niet altijd een bepalende rol speelt in het uiteindelijke ontwikkelen van je lichaam. Vaak is het moeilijk te begrijpen voor ze, maar wanneer je het duidelijk en helder uitlegt, zal je zien dat het kwartje vanzelf zal gaan vallen.

 

Welk type bh als eerst?

 

Als je dochter beginnende borstvorming krijgt, dan kun je natuurlijk niet direct met een volledige bh aankomen. Een sport bh is dan vaak de eerste stap. Een anita sport bh bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je de borsten worden platgedrukt, waardoor er door het shirt heen geen bultjes te zien zijn. Er is namelijk niets vervelender voor een meisje, dan dat ze zo naar school worden toegestuurd. Naarmate de borsten verder groeien, kun je kiezen voor een ‘normale’ bh. Toch is het wel aan te raden om net zoals bij een zwangerschap te kiezen voor een meegroei bh. Dit zorgt er namelijk voor, dat de bh meerekt naarmate de borsten groeien. Vooral in de eerste periode zal dit het geval zijn.