Nieuwe artikelen

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij een bevalling?

Een bevalling is een van de mooiste gebeurtenissen uit je leven. Je schenkt het leven aan je zoon of dochter en ondanks de prestatie die je moet leveren, is het een zeer intiem en prachtig moment vol met liefde. Hoewel de meeste bevallingen zonder problemen verlopen kunnen er in sommige gevallen complicaties ontstaan. In deze blog lees je over de meest voorkomende complicaties bij bevallingen.

Een stuitligging van het kindje

Normaliter ligt je kindje met het hoofdje naar beneden en met de billen naar boven. Soms komt het voor dat je kindje juist met zijn of haar billen naar beneden ligt. Er wordt dan gesproken van een stuitligging. Er kan worden geprobeerd om het kindje te laten draaien in de buik. Lukt dit, dan kan je op natuurlijke wijze bevallen. Lukt dit niet? Dan kan je kiezen voor een stuitbevalling of een keizersnede. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog wat voor jou de beste optie is.

Het onvoldoende vorderen van de bevalling

Een bevalling duurt vaak enkele uren en verloopt in principe op natuurlijke wijze. Als vuistregel wordt, bij een eerste kindje, uitgegaan van één centimeter ontsluiting per uur. Soms duurt dit langer en soms gaat dit sneller. Duurt het te lang? Dan wordt er gesproken over het onvoldoende vorderen van de ontsluiting. Dit kan problemen opleveren bij zowel moeder als kind en daarom wordt er vaak overgegaan op stimulerende middelen zoals weeënopwekkers. Mocht dat niet voldoende werken dan wordt er gekozen voor een kunstverlossing of in het uiterste geval een keizersnede. De oorzaken van een niet vorderende ontsluiting zijn heel divers; van een ongunstige ligging van het kindje tot een smal bekken van de moeder.

Ruim vloeien van de moeder

Bloedverlies tijdens en na een bevalling is heel normaal, maar wanneer de hoeveel meer wordt dan een halve liter dan wordt er gesproken over ruim bloedverlies. Ruim bloedverlies wordt vaak veroorzaakt door het onvoldoende samentrekken van de baarmoeder door langdurige weeën of het uitblijven van naweeën. Ruim vloeien wordt ook wel fluxus genoemd en kan zowel tijdens als na de bevalling ontstaan. Voor eventuele vragen over de pijn kan je kijken op pijnstilling bevalling.

De placenta komt niet op natuurlijke wijze

De placenta, ook wel nageboorte genoemd, komt vaak na de geboorte van het kindje vanzelf los. Echter is dat niet altijd het geval wat flink bloedverlies kan veroorzaken. Wanneer de placenta niet vanzelf geboren wordt, wordt in eerste instantie pressie op de buik toegepast. De verloskundige zal dan proberen om de placenta los te masseren. Lukt dit niet, dan wordt er vaak gekozen om de placenta operatief te verwijderen. Zo stopt het bloedverlies en wordt verder leed voorkomen.

Hoewel bovenstaande complicatie het meeste voorkomen, gaat het overgrote deel van de bevalling gewoon goed. Maak je dus geen zorgen over eventuele complicaties of bespreek deze met je verloskundige indien je toch twijfels hebt. 

 

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Gezondernu.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Zo transcribeer je interviews en podcasts met meerdere sprekers

Het transcriberen van interviews en podcasts is al een uitdagende taak, maar wanneer er meerdere sprekers zijn, wordt het nog een stuk complexer. Een nauwkeurige transcriptie is cruciaal, vooral als je de gesprekken wilt analyseren, citeren of delen. Of je nu handmatig aan de slag gaat of gebruikmaakt van software om audio naar tekst om te zetten, er zijn specifieke technieken en tips die je helpen om met meerdere stemmen overzicht te houden en fouten te voorkomen. Maak onderscheid tussen sprekers Een van de belangrijkste aspecten bij een interview transcriberen met meerdere sprekers is het duidelijk markeren van wie wat zegt. Dit helpt niet alleen bij het lezen, maar ook bij het analyseren van het gesprek. Sommige transcriptiesoftware biedt automatische sprekersherkenning, maar die is nog niet altijd perfect. Daarom is het vaak nodig om handmatig te controleren en sprekerslabels toe te voegen. Gebruik kwalitatieve audio Goede geluidskwaliteit maakt een wereld

Gepubliceerd door Gezonder Nu.nl