Gezonder Nu
Image default
Thuisgezondheid

Is gezond eten gelijk aan gezond leven?

 

Gezond eten is een noodzakelijke voorwaarde voor gezond leven, maar veronderstelt ook een gezonde geest: mens sana in corpore sano. Wie gezond eet, maar zich slecht in zijn vel voelt, heeft nog een weg af te leggen voor hij echt gezond leeft. Toch is gezonde voeding een onweerlegbare voorwaarde.

Wat is gezonde voeding?

Je kan discussiëren over gezond eten, maar een aantal zaken zijn zonneklaar. Eet niks wat je overgrootmoeder niet zou herkennen, is een stelregel die je vaak hoort. Die regel gaat er vanuit dat wat je nodig hebt aan voeding in je omgeving groeit. Uiteraard bevat een sinaasappel gezonde vitaminen, maar ons oorspronkelijke organisme hier in West-Europa heeft hem niet echt nodig. Ondertussen is ons spijsverteringsstelsel zodanig aangepast dat hij heilzaam kan zijn en er zijn echt ergere aanvallen op onze gezondheid dan een exotische vrucht die boordevol vitamine C zit.

Is gezond eten mogelijk met suiker?

Geraffineerde suiker is de duivel in onze voeding. Er is, tenzij je diabeet bent, niks mis met honing, druiven of krenten, maar gefabriceerde suiker is de ideale voedingsbodem voor schimmels en kankers. Gezond eten is puur eten en alle kunstmatig geproduceerde voeding is een aanval op je gezondheid. De glucose in de appel uit je tuin of zelfs in je ingevoerde banaan is een natuurlijk product, geraffineerde suiker is dat niet en hoort niet thuis in een verhaal van gezond eten.

Bewaarmiddelen en insecticiden

Uiteraard is biologische voeding de gezondste, op voorwaarde dat je groentjes en je fruit niet besprenkeld worden met de giftige stoffen uit de omliggende omgeving. Ook moet de grond waarin ze groeien gezond zijn. Bewaarmiddelen zijn uit den boze. Neem een aardbei. Deze vrucht is op natuurlijke wijze nooit dagenlang toonbaar of lekker en de vitaminen en mineralen zijn op hun voedzaamst als je ze plukt en zo snel mogelijk eet.

De mens is een jager-verzamelaar

Loop door een natuurlijke omgeving en zie wat je aan eetbaars kan vinden. Weet zeker dat je dan gezond eet. Een nest eieren, noten en kastanjes, wat bessen, een resem eetbare planten… Zowat het meest gezonde plantje staat in overvloed in onze vrije natuur: de netel. Je kan hem gebruiken voor thee, voor soep, maar je kan de blaadjes ook tussen je vingers fijnmalen en eten. Wat je dan binnenkrijgt aan mineralen, is door geen ander voedsel te evenaren. De Fransen noemen de netel niet voor niks ‘la reine des plantes’. Het grote probleem is dat er steeds minder echte natuur in onze omgeving aanwezig is. Spijtig, want de natuur is slim: ze laat groeien wat de plaatselijke bewoners nodig hebben.

https://www.gezondenstralend.nl/