Gezonder Nu
Image default
Alternatief

Veel voorkomende voedsel allergieën + de symptomen

Als er kort na het eten van een bepaald voedsel, een reactie vanuit het immuunsysteem optreedt, dan hebben we te maken met een voedselallergie. Hierbij kan zelfs een kleine hoeveelheid van het allergie veroorzakende voedsel symptomen veroorzaken, zoals netelroos, spijsverteringsproblemen of gezwollen luchtwegen. Bij sommige mensen kan een voedselallergie zelfs ernstige of levensbedreigende symptomen veroorzaken.

Naar schatting heeft 8% van de kinderen onder de 5 jaar en 4% van de volwassen een voedselallergie. Er is geen remedie voor een voedselallergie, al ontgroeien sommige kinderen hun allergieën naarmate ze ouder worden.

Vaak wordt een voedselallergie verward met een veel voorkomende reactie die bekend staat als voedselintolerantie. Dit is zeker hinderlijk, maar tegelijkertijd ook een minder ernstige aandoening waarbij het immuunsysteem niet betrokken is.

Een allergie voor koemelk wordt het vaakst gezien bij baby’s en jonge kinderen, vooral wanneer ze zijn blootgesteld aan koemelkeiwit voordat ze zes maanden oud zijn (5, 6).

Koemelkallergie

Koemelkallergie, ook wel koemelk eiwit allergie genoemd, is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Het treft naar schatting ongeveer 7% van de baby’s onder de 1 jaar, hoewel de meeste kinderen er tegen de leeftijd van 5 overheen groeien.

Er zijn 2 hoofd soorten koemelkallergie

–          Onmiddellijke koe melk allergie Hierbij beginnen de symptomen meestal binnen enkele minuten na het consumeren van koemelk

–          Vertraagde koemelk allergie Hierbij ontstaan de symptomen meestal enkele uren of zelfs dagen na het consumeren van koe melk.

Symptomen van koemelkallergie

Er kunnen veel verschillende symptomen veroorzaakt worden door een koemelk allergie waaronder:

–          Spijsverteringsproblemen – buikpijn, koliek, diarree, braken of constipatie

–          Huidreacties – zwelling van de lippen, het gezicht en rond de ogen, jeukende uitslag

–          Eczeem – deze verbeterd niet na een eczeem behandeling

–          Hooikoortsachtige symptomen – verstopte neus of loopneus

Af en toe kunnen er ernstige allergische symptomen veroorzaakt worden, zoals zwelling in de keel of mond, hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en moeilijke ademhalingen.

Eierallergie

Eierallergie is een andere allergie dat veel bij kinderen voorkomt, veel kinderen zullen ook deze allergie ontgroeien naarmate ze ouder worden.

Symptomen van eierallergie

De volgende symptomen kunnen ontstaan vanuit een allergie voor eieren:

–          Spijsverteringsproblemen – misselijkheid, krampen en braken

–          Verstopte neus – loopneus, niezen

–          Netelroos – huidontstekingen – de meest voorkomende reactie op een eierallergie

–          Kortademigheid – astma, hoesten, beklemd gevoel op de borst, piepende ademhaling.

https://koemelkallergie.net/