Gezonder Nu
Image default
Alternatief

Waarom op retraite gaan?

Je hoort het vast steeds vaker om je heen, op retraite gaan (of op retreat gaan, hoe je het zelf wilt noemen). Misschien hoor je het van de buurman, je collega’s, je schoonzus of wie weet zelfs van je baas. Mensen gaan vaker op retraite en dat is niet raar vinden wij als je kijkt naar de hoeveelheid stress waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Uit onderzoek blijft dat we tegenwoordig op één dag net zoveel prikkels binnenkrijgen als een bewoner van Nederland dat 100 jaar geleden kreeg in heel zijn leven. Best heftig als je dat beseft? We worden platgegooid met reclame-uitingen: op tv, op je telefoon, op de radio… en we zitten gemiddeld zo’n twee-en-een-half uur per dag op onze telefoon te scrollen. Héél veel prikkels dus en weinig tijd om ze te verwerken.

Vanwege de hoge stressfactoren waarmee we leven, is het wenselijk om een bepaalde vorm van ‘prikkelverwerking’ te implementeren in je dagelijkse routine. Denk hierbij aan yoga, meditatie of lekker wandelen. Wat ook aan te raden is, is op retraite gaan! Onderstaand een paar redenen waarom op retraite gaan een goed idee is.

Reden 1:het helpt tegen burn-outs & depressies

Omdat we weinig ontprikkelen gedurende de dag, raakt ons systeem snel oververhit. Het langdurige gevolg is dat je lichaam er mee stopt en in een burn-out en/of depressie terecht komt. Om dit voor te zijn raden wij aan eens per jaar een weekend op retraite te gaan. Hoe vaker, hoe beter, maar we snappen dat je portemonnee eindig is.

Reden 2: leer gelijkgestemden kennen

Als je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent dan kan het soms lastig zijn om gelijkgestemden te vinden die hetzelfde pad bewandelen. Als je een retraite kiest die aansluit bij jouw wensen dan is de kans groot dat je een groep mensen treft met dezelfde interesses! Wie weet hou je er wel vrienden voor het leven aan over.

Reden 3: persoonlijke groei

Tijdens een retraite zijn er workshops waar je aan mee kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld mee doen aan meditatieve oefeningen of lekker yoga doen. Dit soort workshops helpen ervoor zorgen dat je dieper in je lichaam zakt en bij gevoelens komt die normaliter weggestopt zitten. Door stil te staan en je geest te voeden kan je een persoonlijk groeiproces in gang zetten.

Reden 4: emotie verwerking

We krijgen gedurende ons leven te maken met ingrijpende veranderingen. Denk hierbij aan overlijden, ruzies, relaties die over gaan en bijvoorbeeld ziekte. Op het moment dat je niet stil staat bij deze gebeurtenissen, is het mogelijk dat deze stress en emoties in je lichaam blijven zitten. Wij hebben de visie dat langdurige stress en opgekropte emoties kan zorgen voor ziektes op de langere termijn. Belangrijk dus om bij ‘heftige gebeurtenissen’ genoeg rust te nemen om de stress hiervan uit je systeem te krijgen.

Waar op retraite gaan?

Als je op retraite wilt gaan dan heb je verschillende opties. De meest voorkomende vormen zijn de stilteretraite en de yogaretraite. Er zijn retraites te vinden in verschillende soorten en maten, dus kijk zeker naar wat kloppend voelt voor jouw behoeftes!