Gezonder Nu
Image default
Fitness

Hoe je sporten aantrekkelijker maakt voor kinderen

We weten al lang dat sporten gezond is voor kinderen. Toch sport maar iets meer dan de helft van de 4 tot 8 jarigen wekelijks. Dit aantal neemt gelukkig na die leeftijd wel flink toe maar juist in een periode waarin het lichaam volop in ontwikkeling is kan sporten een positief effect hebben.

Waarom is sporten zo belangrijk?

Eigenlijk draait het vooral om genoeg bewegen. En hoewel een groot gedeelte van de kinderen wel wekelijks sport is er een andere belangrijke bewegingsfactor de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Van de ruim 1,2 miljoen kinderen die op de basisschool zitten, spelen er meer dan 1 miljoen niet meer dagelijks buiten! In 5 jaar tijd is het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt gedaald van 20% tot 14%. En dit gegeven maakt het zo belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen!

Waarom meer sporten in plaats van buitenspelen?

Ons leven wordt steeds meer geregeerd door een agenda. Beide ouders werken, kinderen gaan naar school. Er worden zelfs speelafspraken ingepland, waar kinderen vroeger gewoon naar buiten gingen. Misschien zou het beter zijn wanneer ons leven niet gedomineerd zou worden door zoveel afspraken maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de hedendaagse maatschappij is het daarom makkelijker om kinderen naar een sportlocatie te brengen op vaste tijden. Bovendien is dit goed voor zowel de fysieke als de sociale ontwikkeling van het kind.

Kinderen belonen wanneer ze gaan sporten, een goed idee?

Dus hoe krijg je het voor elkaar om sporten aantrekkelijker te maken voor kinderen? Een beloningssysteem zou kunnen werken. Maar het is natuurlijk altijd beter wanneer de motivatie om te gaan sporten vanuit het kind zelf komt, in plaats van door een externe beloning. Je kunt wel op zoek gaan naar een middenweg. Een beloning is niet verkeerd maar zorg dan wel dat deze in verhouding staat tot de inspanning die wordt geleverd. Een leuke gepersonaliseerde sleutelhanger is goedkoop en tegelijkertijd leuk om te krijgen. Of een beloning waarbij je iets leuks met je kind gaat doen zoals een dagje weg. Ga in ieder geval niet met dure cadeaus aan de haal, dat geeft alleen maar een signaal af dat er iets te verdienen valt. Zodra die beloning wegvalt zal ook de motivatie om te sporten als sneeuw voor de zon verdwijnen!