Gezonder Nu
Image default
Geestelijke gezondheid

Wat kan helpen tegen onzekerheid?

Iedereen is wel eens onzeker, maar als onzekerheid echt een probleem gaat worden is het tijd om er wat aan te doen. Maar het kan lastig zijn om te bedenken wat je zou kunnen doen, aangezien het meestal als een onbegonnen zaak voelt. Daarom hebben we hieronder een paar tips die kunnen helpen tegen onzekerheid.

 

Stel haalbare doelen op

Het kan soms motiverend werken om een doel te nemen die bijna onmogelijk lijkt, maar wanneer je deze niet haalt, kun je er ook heel onzeker van worden. Stel in dat geval haalbare doelen op voor jezelf, dit voorkomt teleurstelling. Door deze doelen te halen, zul je weer meer vertrouwen in jezelf gaan krijgen.

 

Doen alsof

Wanneer je doet alsof je niet onzeker bent, zul je je uiteindelijk ook minder onzeker gaan voelen. Als je dit vaak genoeg doet, zullen je hersenen er namelijk vanzelf in gaan geloven. 

 

Opschrijven

In plaats van onzeker te zijn over de dingen waar je niet goed in bent of wat je niet mooi vindt aan je zelf, kan het helpen om de punten op te schrijven wat je wel goed of mooi vindt van jezelf. Dit kan soms even moeilijk zijn, omdat je niet waarschijnlijk gewend bent om positief over jezelf te zijn. Maar probeer hard na te denken en realistisch te zijn, iedere keer als je je weer onzeker voelt kan je dit lijstje erbij pakken. 

 

Comfortabel voelen

Doe dingen waar je je comfortabel bij voelt, draag je liever wijde kleding? Laat andere niet bepalen wat jij zou moeten doen en doe waar je je prettig bij voelt. Ook kunnen bepaalde geuren of smaken je comfortabel laten voelen, zo heb je bijvoorbeeld de Cerato Bach Bloesem die kan helpen met onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. 

 

Het gevoel van onzekerheid maakt ieder wel eens mee in zijn leven, maar het moet niet je leven gaan bepalen. Als de onzekerheid je leven gaat beïnvloeden is het tijd om er wat aan te gaan doen. Als eerste kun je voor jezelf haalbare doelen opstellen, om teleurstelling te voorkomen als je deze niet haalt. Ook kan doen alsof werken, hierdoor zul je er uiteindelijk ook zelf in geloven. Verder kan je ook juist opschrijven waar je goed in bent of wat je mooi vindt aan jezelf, in plaats van alleen maar te denken aan waar je niet goed in bent of wat je lelijk vindt. Als laatste is het belangrijk om vooral dingen te doen waar jij je comfortabel bij voelt en dit niet te laten bepalen door andere mensen.