Gezonder Nu
Image default
Aandoeningen en ziekten

Zintuigelijke problemen als kind

Prikkels zijn er in verschillende vormen en ontstaan al snel als je als baby wordt geboren. Denk hierbij aan zien, ruiken, proeven en horen. Dit zijn tastbare en zichtbare zintuigen. Zo zijn er ook onzichtbare zintuigen, zoals het evenwichtsgevoel.

Helaas kan het voorkomen dat er al op jonge leeftijd zintuigelijke problemen ontstaan, ook wel een prikkelverwerkingsstoornis genoemd. Bij een prikkelverwerkingsstoornis is het signaal van één of meerdere zintuigen te zwak of te sterk. Hierdoor wordt bepaalde informatie niet goed of rommelig doorgegeven. Een prikkelverwerkingsstoornis heeft nadelige gevolgen voor de toekomst van het kind. Het kind zal zich op oudere leeftijd anders gaan gedragen t.o.v. andere kinderen, omdat de sociaal-emotionele ontwikkeling is verstoord.

 

Hoe herken ik een prikkelverwerkingsstoornis?

Een kind kan diverse klachten ervaren tijdens een prikkelingsverwerkingsstoornis. Een prikkelverwerkingsstoornis wordt daarom verdeeld in twee groepen: kinderen die onderprikkeld zijn en kinderen die overprikkeld zijn. Een kind kan overigens ook symptomen van beide groepen ervaren.

Een kind met een prikkelverwerkingsstoornis kan bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor prikkels of juist bepaalde prikkels vermijden. Maar er zijn ook kinderen die juist bepaalde prikkels opzoeken. Een dergelijke stoornis is te herkennen aan: 

  • Kan moeilijk stilzetten;
  • Is hyperactief;
  • Gevoelig om snel angstig te zijn;
  • Trekt zich snel terug;
  • Heeft moeite met concentreren.

Een kind ontdekt zelfstandig zijn of haar prikkels en hoe deze verwerkt moet worden. In sommige gevallen lukt het niet zelfstandig en kan dit worden verholpen met hulp van een kinderfysiotherapeut.

 

Wat kan een kinderfysiotherapeut betekenen?

B&B Kidscare, een kinderfysiotherapeut in Den Haag, ziet vaak kinderen met een prikkelverwerkingsstoornis en heeft hier speciaal opgeleide specialisten voor. Zij zullen het kind onderzoeken of er sprake is van een disbalans van de prikkelingen. De therapeut zal de ouder adviseren hoe zij de onder- of overprikkeling kunnen herkennen en hoe hierop gereageerd moet worden.  

https://benbkidscare.nl/